Uczestnicy projektu pt. ,,W poszukiwaniu lokalnych smaków” zadanie dofinansowane ze środków pochodzących z Samorządu Województwa Mazowieckiego we wrześniu odwiedzili gospodarstwo pani Ewy Mitowskiej położone we wsi Seroczyn na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Pani Ewa w sierpniu br. zarejestrowała Amoniaczki na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Amoniaczki to kruche, deserowe ciasteczka wypiekane w domach na pograniczu Mazowsza i Podlasia od kilku pokoleń.
W roku 2016 Nalewka nadbużańska mirabelka –pani Ewy Mitowskiej otrzymała nominację do „Perły 2016” Nagród i wyróżnionej to gospodarstwo ma więcej, pani Ewa chętnie bierze udział co roku w różnych konkursach kulinarnych prezentując swój region, jak również w targach, konferencjach, seminariach. Podczas wizyty studyjnej uczestnicy piekli sękacza i robili szlachcice. „Szlachcice” to tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Wysłuchano także wykładów na temat produktów tradycyjnych i lokalnych, na temat zdrowej żywności, promocji dziedzictwa kulinarnego – przygotowany przez miejscowych pracowników ODR. Projekt jest realizowany przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie we współpracy z partnerami.